ANALYSE – Centrale banken in Europa en de VS steunen de economie weer volop door rentes kunstmatig laag te houden, maar dat maakt ook beleggen met geleend geld spotgoedkoop. Op de beurs leidt dat soms tot taferelen die lastig ‘rationeel’ te verklaren zijn.
Een aanhoudend lage rente is voor het financiële systeem als geheel geen zegen, gaf president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank afgelopen december aan. Hoe langer het duurt voordat de rente weer omhooggaat, hoe meer risico’s zich opbouwen in het mondiale financiële systeem, zei Knot in een interview met de Volkskrant.
Knot ziet dat investeerders steeds meer risico’s gaan nemen om nog een noemenswaardig rendement te behalen. Die fanatieke zoektocht naar beleggingsrendement is volgens hem een risico voor de stabiliteit van het financiële systeem.
Als voorbeeld noemde Knot de steeds populairder wordende complexe bedrijfskredieten. Een kleine investering kan de belegger hierbij relatief veel winst opleveren, mits het goed gaat. Zit de markt tegen, dan verliest de belegger vaak meer dan zijn oorspronkelijke investering.
Tesla en bitcoin knallen omhoog
Extreme ontwikkelingen op de beurs zijn ook zichtbaar bij individuele beleggingen. Dat is dezer dagen bijvoorbeeld te zien bij de koers van de maker van elektrische auto's Tesla. Die is dit jaar liefst 80 procent gestegen. Weliswaar kon Tesla afgelopen maand sterke verkoopcijfers presenteren, maar het bedrijf heeft afgelopen jaar slechts twee kwartalen winst laten zien en leed over heel 2019 verlies.
Beleggers betalen momenteel ruim vijf keer de omzet van Tesla (zo'n 25 miljard dollar in 2019), bij een marktwaarde van 133 miljard dollar. Dat betekent dat er bijzonder veel toekomstverwachting in de koers zit, al zijn er Tesla-fans die dit volkomen normaal vinden.
Een ander voorbeeld van koersbewegingen die veel positiviteit veronderstellen is de bitcoin. De belangrijkste cryptomunt is sinds begin dit jaar zo'n 37 procent opgeveerd en noteerde zondag voor het eerste in drie maanden weer even boven de 10.000 dollar.
Echte harde verklaringen zijn, zoals vaak, lastig te geven bij de recente koersbeweging van de bitcoin.
Een teken dat de cryptomarkt aan speculatieve kracht wint, is vooral te zien als je de ontwikkeling van de bitcoin vergelijkt met die van andere digimunten. Alternatieve cryptomunten stijgen namelijk nog harder dan de bitcoin. Zo is ethereum sinds de start van dit jaar met 70 procent gestegen. Ook litecoin, EOS en binance coin noteren stijgingen tussen de 70 procent en 90 procent sinds de start van 2020.
In tijden van optimisme nemen beleggers vaker gokjes met andere cryptomunten dan de bitcoin, terwijl er op sombere momenten doorgaans wat meer interesse is in de bitcoin zelf.